Trdelnik

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6325
Trdelnik
fot. crystalmartel / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki masła
  • Ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 5 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • Posypka:
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 0,5 szklani cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem pudrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnice, wlać do miej roztarte drożdże, dodać masło, żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Następnie nakryć je serwetką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane nałożyć na wysmarowany masłem drewniany lub metalowy wałek od obrotowego grilla. Następnie jedno jajko wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i wysmarować nim ciasto na wałku. Całość obsypać mielonymi orzechami, cukrem pudrem i włożyć do obrotowego, rozpalonego grilla. Piec na rumiany kolor przez około 40 minut. Upieczone ściągnąć z grilla, po czym zdjąć z wałka i pokroić na porcje.

Komentarze (0)