Trdelnik
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6325
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżki masła
- Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 5 g drożdży
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- Posypka:
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 0,5 szklani cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem pudrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnice, wlać do miej roztarte drożdże, dodać masło, żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Następnie nakryć je serwetką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane nałożyć na wysmarowany masłem drewniany lub metalowy wałek od obrotowego grilla. Następnie jedno jajko wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i wysmarować nim ciasto na wałku. Całość obsypać mielonymi orzechami, cukrem pudrem i włożyć do obrotowego, rozpalonego grilla. Piec na rumiany kolor przez około 40 minut. Upieczone ściągnąć z grilla, po czym zdjąć z wałka i pokroić na porcje.
Komentarze (0)