Tarta Runeberga

Oceń:
(8 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2686
Tarta Runeberga
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g dżemu malinowego
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do pieczenia
  • Ciasto:
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany kremówki
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczona, bułkę tartą, mielony kardamon, migdały i brązowy cukier. Następnie wlać do tego roztopione masło, kwaśną śmietanę i likier migdałowy. Wbić do tego jajka i wyrobić ciasto. Foremki wysmarować masłem, po czym napełnić je do połowy wyrobionym ciastem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, foremek, przełożyć na talerz i dobrze przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, wlać do niego wodę, sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu składniki nałożyć łyżką na upieczone wcześniej ciasto i lekko je rozetrzeć. Na to nałożyć dżem malinowy.

Komentarze (3)

Jak całość się robi 30 minut, skoro ciasto się piecze jakieś 40

Chodzi o sam czas przygotowania, nie pieczenia ;)

Piekłam już kilka razy, gorąco polecam. Również można zamienić likier migdałowy na aromat migdałowy, wychodzi podobne w smaku, a jest tańsze

Podobne przepisy

Więcej przepisów