Tarta Runeberga
Oceń:
(8 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3034
Składniki:
- 250 g dżemu malinowego
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do pieczenia
- Ciasto:
- 200 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki likieru migdałowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany kremówki
- Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczona, bułkę tartą, mielony kardamon, migdały i brązowy cukier. Następnie wlać do tego roztopione masło, kwaśną śmietanę i likier migdałowy. Wbić do tego jajka i wyrobić ciasto. Foremki wysmarować masłem, po czym napełnić je do połowy wyrobionym ciastem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, foremek, przełożyć na talerz i dobrze przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, wlać do niego wodę, sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu składniki nałożyć łyżką na upieczone wcześniej ciasto i lekko je rozetrzeć. Na to nałożyć dżem malinowy.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, wlać do niego wodę, sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu składniki nałożyć łyżką na upieczone wcześniej ciasto i lekko je rozetrzeć. Na to nałożyć dżem malinowy.
Komentarze (3)
Jak całość się robi 30 minut, skoro ciasto się piecze jakieś 40
Chodzi o sam czas przygotowania, nie pieczenia ;)
Piekłam już kilka razy, gorąco polecam. Również można zamienić likier migdałowy na aromat migdałowy, wychodzi podobne w smaku, a jest tańsze