Grillowany filet z indyka z warzywami i kiełkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 429
Grillowany filet z indyka z warzywami i kiełkami
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 2 piersi z indyka
  • 2 mini kolby kukurydzy z zalewy
  • 3 łyżka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czarnej porzeczki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 g kiełków koniczyny
  • 1 gotowany, czerwony burak
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Miąższ z dyni przełożyć na blachę do pieczenia, włożyć go do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć go z piekarnika, zmiksować mikserem z obranym ze skóry czosnkiem i wyłożyć na talerz. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać je do miąższu z dyni na talerzu. Następnie piersi z indyka rozbić tłuczkiem, wysmarować je olejem, posypać suszonym tymiankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso grillować z obu stron do miękkości, po czym ściągnąć je z grilla i dodać do całości. Następnie dodać do tego mini kukurydzę i pokrojonego w cienkie plastry czerwonego buraczka. Kiełki koniczyny przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko je zrumienić i dodać je do potrawy. Wszystko udekorować czarną porzeczką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów