Dżem śliwkowy z pomarańczą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1609
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, odsączyć z wody, pozbawić pestek i pokroić je w dużą kostkę . Następnie przełożyć je do rondla, zalać 2 łyżkami wody, postawić na średnim ogniu i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać do tego kandyzowaną skórkę pomarańczową, wsypać cukier, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 30 minut. Następnie całość zblendować i ponownie gotować 30 minut. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć do słoików.
Komentarze (1)
Muszę spróbować. Ciekawy przepis.