Dżem śliwkowy z pomarańczą

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 190
Dżem śliwkowy z pomarańczą
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Śliwki umyć, odsączyć z wody, pozbawić pestek i pokroić je w dużą kostkę . Następnie przełożyć je do rondla, zalać 2 łyżkami wody, postawić na średnim ogniu i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać do tego kandyzowaną skórkę pomarańczową, wsypać cukier, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 30 minut. Następnie całość zblendować i ponownie gotować 30 minut. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć do słoików.

1 komentarz

Muszę spróbować. Ciekawy przepis.

Podobne przepisy