Sałatka benedyktyńska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2247

Składniki:

  • 1 kabaczek do 0,5 kg
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • łyżeczka cukru
  • kminek
  • kolendra
  • zielona pietruszka
  • szczypiorek

Opis przygotowania:

Kabaczka obrać ze skóry, przekroić w poprzek i usunąć z niego nasiona. Pokroić go w dużą kostkę. Zagotować około 3 litrów wody i zalać wrzątkiem kabaczka. Następnie dodać oliwę, posiekany czosnek, kolendrę, pieprz, sól i cukier do smaku. Wszystko gotować w tej samej wodzie, którą sparzyliśmy kabaczka przez 20 minut. Po ugotowaniu dodać sok z cytryny i posiekaną drobno cebulę. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu przecedzić przez sito, sałatkę nałożyć na talerzyki i posypać zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy