Sałatka benedyktyńska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2941
Składniki:
- 1 kabaczek do 0,5 kg
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- 3 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- łyżeczka cukru
- kminek
- kolendra
- zielona pietruszka
- szczypiorek
Opis przygotowania:
Kabaczka obrać ze skóry, przekroić w poprzek i usunąć z niego nasiona. Pokroić go w dużą kostkę. Zagotować około 3 litrów wody i zalać wrzątkiem kabaczka. Następnie dodać oliwę, posiekany czosnek, kolendrę, pieprz, sól i cukier do smaku. Wszystko gotować w tej samej wodzie, którą sparzyliśmy kabaczka przez 20 minut. Po ugotowaniu dodać sok z cytryny i posiekaną drobno cebulę. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu przecedzić przez sito, sałatkę nałożyć na talerzyki i posypać zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Komentarze (0)