Tosty z karczochami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2347
Składniki:
- 30 g sera mozzarella
- 6 karczochów
- 6 pomidorów cherry
- 5 g kiełków groszku
- 4 ząbki czosnku
- 4 kromki chleba
- 2 łyżki oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 kapusta pekińska
- 1 ostra czerwona papryka chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapustę pekińską oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Następnie kapustę pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Karczochy zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Ser mozzarella pokroić w plastry. Oliwki przekroić na połówki. Kiełki groszku sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, po czym dodać do tego kromki chleba i zrumienić z jednej strony. Potem przełożyć na drugą stronę i wyłożyć na nie gotowane karczochy oraz wszystkie pokrojone warzywa. Następnie oprószyć pieprzem oraz solą i położyć ser mozzarella. Całość polać oliwą z oliwek, przykryć i zrumienić na małym ogniu. Gotowe dodać do kapusty pekińskiej i posypać kiełkami groszku.
Komentarze (0)