Tosty z karczochami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2347
Tosty z karczochami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g sera mozzarella
  • 6 karczochów
  • 6 pomidorów cherry
  • 5 g kiełków groszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 ostra czerwona papryka chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapustę pekińską oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Następnie kapustę pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Karczochy zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Ser mozzarella pokroić w plastry. Oliwki przekroić na połówki. Kiełki groszku sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, po czym dodać do tego kromki chleba i zrumienić z jednej strony. Potem przełożyć na drugą stronę i wyłożyć na nie gotowane karczochy oraz wszystkie pokrojone warzywa. Następnie oprószyć pieprzem oraz solą i położyć ser mozzarella. Całość polać oliwą z oliwek, przykryć i zrumienić na małym ogniu. Gotowe dodać do kapusty pekińskiej i posypać kiełkami groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów