Beza z czekoladą i lawendą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3170
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- Na bezę:
- 200 g cukru pudru
- 4 białka jajek
- 3 g suszonej lawendy lekarskiej
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Lawendę suszoną zmielić młynkiem do kawy na drobne kawałeczki.
Przygotować bezę: białka ubić z cukrem pudrem oraz sokiem cytrynowym na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać zmielona lawendę, po czym całość dokładnie wymieszać i ponownie ubić trzepaczką. Następnie ubite składniki przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130 stopni. Piec do czasu, aż będą suche. Wtedy bezy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masą zalać odpowiednie foremki i kiedy lekko przestygnie - nałożyć na to upieczone wcześniej bezy. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady, potem wyciągnąć z foremek i przełożyć na talerz.
Przygotować bezę: białka ubić z cukrem pudrem oraz sokiem cytrynowym na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać zmielona lawendę, po czym całość dokładnie wymieszać i ponownie ubić trzepaczką. Następnie ubite składniki przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130 stopni. Piec do czasu, aż będą suche. Wtedy bezy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masą zalać odpowiednie foremki i kiedy lekko przestygnie - nałożyć na to upieczone wcześniej bezy. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady, potem wyciągnąć z foremek i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)