Kanda Pohe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2041
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 szklanka płatków ryżowych
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cytryna
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Płatki ryżowe opłukać wodą, po czym przełożyć do rondla, zalać je 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowane połączyć na ciepło z pokrojonymi wcześniej ziemniakami. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Papryczkę chili pozbawić nasion i dodać do całości. Natkę zielonej pietruszki podzielić na dwie połówki, z których jedną z nich posiekać drobno i dodać do składników w misce, a drugą pozostawić do dekoracji potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pozostawioną natką zielonej pietruszki i przekrojoną cytryną. Podawać na ciepło
Komentarze (0)