Parowańce z tofu i sosem orzechowo-chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1856
Składniki:
- 400 g jedwabistego tofu
- Ciasto:
- 3 szklanki maki ryżowej
- 1 szklanka letniej wody
- szczypta soli
- Sos:
- 100 g tłuczonych orzechów ziemnych
- 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Tofu pokroić w plastry o grubości 1 cm.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozgnieść ręcznie na placki o grubości 0,7 mm. Następnie placki te przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość nakryć i od chwili zagotowania wody w naczyniu, placki parować przez 10 minut.
Po tym czasie ściągnąć je z sita i nałożyć na nie pokrojone wcześniej tofu.
Przygotować sos: tłuczone orzechy przesypać do miski. Następnie dodać do nich pokrojoną natkę zielonej pietruszki i sos słodko-kwaśny chili. Całość dobrze wymieszać i wysmarować tym tofu na plackach. Wszystko zgiąć na połowy i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozgnieść ręcznie na placki o grubości 0,7 mm. Następnie placki te przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość nakryć i od chwili zagotowania wody w naczyniu, placki parować przez 10 minut.
Po tym czasie ściągnąć je z sita i nałożyć na nie pokrojone wcześniej tofu.
Przygotować sos: tłuczone orzechy przesypać do miski. Następnie dodać do nich pokrojoną natkę zielonej pietruszki i sos słodko-kwaśny chili. Całość dobrze wymieszać i wysmarować tym tofu na plackach. Wszystko zgiąć na połowy i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)