Kuskus z warzywami i sosem chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2048
Kuskus z warzywami i sosem chili
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 szklanka kuskusu
  • pieprz
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty czerwonej pasty chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pomidorów z puszki bez skóry
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Fasolę osaczyć z zalewy. Kuskus opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej cukinię, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pastę chili i pomidory z puszki. Składniki doprawić do smaku przyprawami, suszoną kolendrą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty.

Po tym czasie dodać do tego osaczoną z zalewy fasolę i odparowany kuskus. Wszystko wymieszać i dusić przez minutę, a następnie całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów