Kuskus z warzywami i sosem chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2048
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 szklanka kuskusu
- pieprz
- sól
- Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty czerwonej pasty chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pomidorów z puszki bez skóry
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Fasolę osaczyć z zalewy. Kuskus opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej cukinię, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pastę chili i pomidory z puszki. Składniki doprawić do smaku przyprawami, suszoną kolendrą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty.
Po tym czasie dodać do tego osaczoną z zalewy fasolę i odparowany kuskus. Wszystko wymieszać i dusić przez minutę, a następnie całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej cukinię, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pastę chili i pomidory z puszki. Składniki doprawić do smaku przyprawami, suszoną kolendrą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty.
Po tym czasie dodać do tego osaczoną z zalewy fasolę i odparowany kuskus. Wszystko wymieszać i dusić przez minutę, a następnie całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz
Komentarze (0)