Bakłażan zapiekany ze spaghetti
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2752
Składniki:
- 25 g makarony spaghetti
- 6 pieczarek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 g tartego sera mozzarella
- 3 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki świeżej bazylii do dekoracji
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Bakłażana przekroić na połówki i wydrążyć środki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony zawinąć w koło na widelcu, po czym przełożyć go do wydrążonego bakłażana. Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki i pokrojone drobno środki wydrążonego bakłażana, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć na makaron w bakłażanie. Całość posypać tartą mozzarellą i przełożyć plastrami czerwonej papryki. Wszystko przełożyć na odpowiedni talerz do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni i piec do miękkości warzyw. Upieczoną potrawę wyciągnąć z piekarnika, posypać tartym parmezanem, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek i udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)