Bakłażan zapiekany ze spaghetti

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2752
Bakłażan zapiekany ze spaghetti
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g makarony spaghetti
  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 g tartego sera mozzarella
  • 3 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki świeżej bazylii do dekoracji
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Bakłażana przekroić na połówki i wydrążyć środki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony zawinąć w koło na widelcu, po czym przełożyć go do wydrążonego bakłażana. Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki i pokrojone drobno środki wydrążonego bakłażana, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć na makaron w bakłażanie. Całość posypać tartą mozzarellą i przełożyć plastrami czerwonej papryki. Wszystko przełożyć na odpowiedni talerz do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni i piec do miękkości warzyw. Upieczoną potrawę wyciągnąć z piekarnika, posypać tartym parmezanem, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek i udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów