Grzanki z jajkami, sałatą i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1491
Składniki:
- 5 łyżek oleju
- 4 kromki chleba pszennego
- 4 liście sałaty rzymskiej
- 2 żółtka jaj
- 1 cebula
- sól
- Sos:
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
Opis przygotowania:
Sałatę rzymską umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Następnie kromki chleba wysmarować olejem z obu stron i smażyć je na rozgrzanej patelni do chwili, aż się zarumienią. Wtedy ściągnąć je ognia i dodać do sałaty na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos: miód przelać do kubka, dodać do tego musztardę Dijon i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym dodać do potrawy.
Gotowe grzanki podawać z surowym żółtkiem.
Przygotować sos: miód przelać do kubka, dodać do tego musztardę Dijon i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym dodać do potrawy.
Gotowe grzanki podawać z surowym żółtkiem.
Komentarze (0)