Grzanki z jajkami, sałatą i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1491
Grzanki z jajkami, sałatą i sosem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 5 łyżek oleju
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 2 żółtka jaj
  • 1 cebula
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Opis przygotowania:

Sałatę rzymską umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Następnie kromki chleba wysmarować olejem z obu stron i smażyć je na rozgrzanej patelni do chwili, aż się zarumienią. Wtedy ściągnąć je ognia i dodać do sałaty na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Przygotować sos: miód przelać do kubka, dodać do tego musztardę Dijon i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym dodać do potrawy.

Gotowe grzanki podawać z surowym żółtkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów