Sałatka z panierowanym kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4136
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 łyżka mielonych migdałów
- Na sałatkę:
- 6 liści zielonej sałaty
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować sałatkę: warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę zieloną pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonej sałaty. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do składników. Całość zalać śmietaną, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na talerz. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, pokroić na połówki i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Płatki kukurydziane ubić tłuczkiem na drobne kawałeczki, przesypać na talerz i wymieszać z mielonymi migdałami. Jajka wbić na drugi talerz i roztrzepać je widelcem. Następnie pokrojone piersi z kurczaka panierować w roztrzepanych jajkach, potem w ubitych wcześniej płatkach kukurydzianych z migdałami i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Składniki smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone dodać do sałaty na talerzu.
Komentarze (0)