Sałatka z panierowanym kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4136
Sałatka z panierowanym kurczakiem
fot. ChristineLeiser / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • Na sałatkę:
  • 6 liści zielonej sałaty
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować sałatkę: warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę zieloną pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonej sałaty. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do składników. Całość zalać śmietaną, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na talerz. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, pokroić na połówki i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Płatki kukurydziane ubić tłuczkiem na drobne kawałeczki, przesypać na talerz i wymieszać z mielonymi migdałami. Jajka wbić na drugi talerz i roztrzepać je widelcem. Następnie pokrojone piersi z kurczaka panierować w roztrzepanych jajkach, potem w ubitych wcześniej płatkach kukurydzianych z migdałami i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Składniki smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone dodać do sałaty na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów