Fasola z panierowanymi ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 383
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 400 g białej fasoli z puszki
- 300 g pomidorów z puszki bez skórek
- 4 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Fasolę białą i czerwoną odsączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę białą i czerwoną. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w cienkie plastry. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na kolejny talerz przesypać mąkę kukurydzianą. W roztrzepanych jajkach obtoczyć pokrojone wcześniej ziemniaki, następnie w mące kukurydzianej i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Ziemniaki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe wyciągnąć z oleju i dodać do potrawy w misce. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)