Fasola z panierowanymi ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 383

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 300 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Fasolę białą i czerwoną odsączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę białą i czerwoną. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w cienkie plastry. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na kolejny talerz przesypać mąkę kukurydzianą. W roztrzepanych jajkach obtoczyć pokrojone wcześniej ziemniaki, następnie w mące kukurydzianej i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Ziemniaki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe wyciągnąć z oleju i dodać do potrawy w misce. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów