Lodowa choinka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1331
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 400 ml słodkiego mleka skondensowanego
- 300 g herbatników czekoladowych
- 200 g czerwonych cukierków M&M's
- 200 g perełek cukierniczych
- 1 płat lukru cukierniczego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka brandy
- Krem:
- 200 g miękkiego masła
- 3 krople zielonego barwnika spożywczego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 krople zapachu cytrynowego
- 1 szklanka cukru pudru
Opis przygotowania:
Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki do miski. Mleko skondensowane przelać do rondla, dodać do niego śmietanę kremówkę, wlać brandy, ekstrakt waniliowy i całość zmiksować na jednolitą masą. Do zmiksowanej masy wsypać pokruszone wcześniej czekoladowe herbatniki i dobrze wymieszać. Wszystko przełożyć do plastikowego, stożkowego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby masa zamarzła. Kiedy to nastąpi wyciągnąć z zamrażalnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz.
Przygotować krem: masło przełożyć do miski i ubić mikserem na puszystą masę. Do ubitej masy wsypać stopniowo cukier puder, wlać śmietanę, zapach cytrynowy i barwnik spożywczy. Całość nadal ubijać mikserem, aż do jednolitej masy. Po ubiciu wszystko przełożyć do szprycy i wycisnąć na zamrożoną masę na talerzu. Gotowy deser udekorować lukrem plastycznym, perełkami cukierniczymi i cukierkami.
Przygotować krem: masło przełożyć do miski i ubić mikserem na puszystą masę. Do ubitej masy wsypać stopniowo cukier puder, wlać śmietanę, zapach cytrynowy i barwnik spożywczy. Całość nadal ubijać mikserem, aż do jednolitej masy. Po ubiciu wszystko przełożyć do szprycy i wycisnąć na zamrożoną masę na talerzu. Gotowy deser udekorować lukrem plastycznym, perełkami cukierniczymi i cukierkami.
Komentarze (0)