Lodowa choinka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1331
Lodowa choinka
fot. coldrockaspley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 400 ml słodkiego mleka skondensowanego
  • 300 g herbatników czekoladowych
  • 200 g czerwonych cukierków M&M's
  • 200 g perełek cukierniczych
  • 1 płat lukru cukierniczego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka brandy
  • Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 krople zielonego barwnika spożywczego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 krople zapachu cytrynowego
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania:

Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki do miski. Mleko skondensowane przelać do rondla, dodać do niego śmietanę kremówkę, wlać brandy, ekstrakt waniliowy i całość zmiksować na jednolitą masą. Do zmiksowanej masy wsypać pokruszone wcześniej czekoladowe herbatniki i dobrze wymieszać. Wszystko przełożyć do plastikowego, stożkowego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby masa zamarzła. Kiedy to nastąpi wyciągnąć z zamrażalnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz.

Przygotować krem: masło przełożyć do miski i ubić mikserem na puszystą masę. Do ubitej masy wsypać stopniowo cukier puder, wlać śmietanę, zapach cytrynowy i barwnik spożywczy. Całość nadal ubijać mikserem, aż do jednolitej masy. Po ubiciu wszystko przełożyć do szprycy i wycisnąć na zamrożoną masę na talerzu. Gotowy deser udekorować lukrem plastycznym, perełkami cukierniczymi i cukierkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów