Sałata lodowa z serem pleśniowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5104
Składniki:
- 30 g sera pleśniowego Canzona
- 15 dag wędzonego boczku w plastrach
- 4 rzodkiewki
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżeczki octu sherry
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielony ogórek
- sól
- pieprz
- 1 czerwona papryka
Opis przygotowania:
Sałatę lodową dokładnie opłukać, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Ser pleśniowy rozdrobnić na kawałki, zalać go oliwą, octem sherry i sokiem z limonki. Dodać pokrojone drobno szalotki, paprykę i pokrojoną w talarki rzodkiewkę. Doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać, odstawić na 10 minut, a potem przelać na sałatę. Boczek wędzony pokroić na drobne kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, podsmażyć przez 3 minuty i dodać do całości. Ogórka obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do sałaty. Wszystko udekorować pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)