Sałata lodowa z serem pleśniowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4916
Sałata lodowa z serem pleśniowym
fot. Maggie Hoffman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g sera pleśniowego Canzona
  • 15 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 4 rzodkiewki
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżeczki octu sherry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielony ogórek
  • sól
  • pieprz
  • 1 czerwona papryka

Opis przygotowania:

Sałatę lodową dokładnie opłukać, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Ser pleśniowy rozdrobnić na kawałki, zalać go oliwą, octem sherry i sokiem z limonki. Dodać pokrojone drobno szalotki, paprykę i pokrojoną w talarki rzodkiewkę. Doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać, odstawić na 10 minut, a potem przelać na sałatę. Boczek wędzony pokroić na drobne kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, podsmażyć przez 3 minuty i dodać do całości. Ogórka obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do sałaty. Wszystko udekorować pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów