Sakiewki warzywne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5251
Składniki:
- 300 g maki pszennej
- 125 ml wody
- 75 g masła
- 25 g masła do polania ciasta
- 1 puszka groszku zielonego
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 1 jajko
- sól
Opis przygotowania:
Z mąki, masła wody jajka, szczypty soli wyrobić ciasto tak jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkować na niewielką grubość. Kubkiem wyciąć krążki. Część pora pokroić na wstążki i pozostawić do wiązania ciasta. Pozostałą część pora ugotować razem z marchewką i selerem do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić i pokroić w drobną kostkę, następnie dodać do nich zielony groszek i wymieszać. Wymieszane warzywa nałożyć łyżeczką na krążki ciasta. Krążki skręcić ręcznie i zawiązać wstążkami z pora. Zagotować wodę z 1 łyżką soli i na wrzątek wkładać zawiązane sakiewki. Gotować przez 5 minut, uważając, aby się nie rozpadły. Gotowe wyciągnąć na talerz i polać roztopionym masłem. Podajemy na ciepło.
Komentarze (0)