Sakiewki warzywne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4990
Sakiewki warzywne
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g maki pszennej
  • 125 ml wody
  • 75 g masła
  • 25 g masła do polania ciasta
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 jajko
  • sól

Opis przygotowania:

Z mąki, masła wody jajka, szczypty soli wyrobić ciasto tak jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkować na niewielką grubość. Kubkiem wyciąć krążki. Część pora pokroić na wstążki i pozostawić do wiązania ciasta. Pozostałą część pora ugotować razem z marchewką i selerem do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić i pokroić w drobną kostkę, następnie dodać do nich zielony groszek i wymieszać. Wymieszane warzywa nałożyć łyżeczką na krążki ciasta. Krążki skręcić ręcznie i zawiązać wstążkami z pora. Zagotować wodę z 1 łyżką soli i na wrzątek wkładać zawiązane sakiewki. Gotować przez 5 minut, uważając, aby się nie rozpadły. Gotowe wyciągnąć na talerz i polać roztopionym masłem. Podajemy na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów