Cantucci
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1422
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 200 g łuskanych migdałów
- 16 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej skorki cytrynowej
Opis przygotowania:
Migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i pokroić ostrym nożem na kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek mikserem ubić sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową na jednolitą masę. Do utartej masy dodać ubitą wcześniej pianę z białek i wymieszać. Następnie wsypywać do tego stopniowo wymieszaną mąkę oraz pokrojone migdały. Z całości wyrobić ciasto, uformować z niego podłużne placki o grubości 1 cm oraz szerokości 6 cm i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym pokroić je na 1,5 cm kawałki i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek mikserem ubić sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową na jednolitą masę. Do utartej masy dodać ubitą wcześniej pianę z białek i wymieszać. Następnie wsypywać do tego stopniowo wymieszaną mąkę oraz pokrojone migdały. Z całości wyrobić ciasto, uformować z niego podłużne placki o grubości 1 cm oraz szerokości 6 cm i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym pokroić je na 1,5 cm kawałki i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)