Sakiewki z krewetkami i mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1135
Składniki:
- 400 g ciasta francuskiego
- 200 ml sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- pęczek drobnego szczypiorku
- Nadzienie:
- 300 g mrożonych krewetek
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 białko jajka
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić cienkie krążki. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 7x7 cm.
Przygotować nadzienie: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić drobno do miski. Do pokrojonych krewetek dodać mięso mielone, imbir oraz obraną i pokrojoną drobno cebulę. Potem wbić do tego białko jajka, oprószyć szczyptą mielonego pieprzu czarnego i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość nałożyć łyżeczką na pocięte kwadraty z ciasta. Wszystko zawinąć ręcznie w sakiewki i przełożyć na sito naczynia gotowanego na parze, do połowy zalanego wodą. Postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody, gotować jeszcze przez 3 minuty.
Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie sos sojowy przelać do kubka, wlać do niego ocet ryżowy, wsypać cukier brązowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu polać tym całość. Gotową potrawę udekorować pokrojoną papryczką chili i posypać pokrojonym wcześniej szczypiorkiem.
Przygotować nadzienie: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić drobno do miski. Do pokrojonych krewetek dodać mięso mielone, imbir oraz obraną i pokrojoną drobno cebulę. Potem wbić do tego białko jajka, oprószyć szczyptą mielonego pieprzu czarnego i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość nałożyć łyżeczką na pocięte kwadraty z ciasta. Wszystko zawinąć ręcznie w sakiewki i przełożyć na sito naczynia gotowanego na parze, do połowy zalanego wodą. Postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody, gotować jeszcze przez 3 minuty.
Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie sos sojowy przelać do kubka, wlać do niego ocet ryżowy, wsypać cukier brązowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu polać tym całość. Gotową potrawę udekorować pokrojoną papryczką chili i posypać pokrojonym wcześniej szczypiorkiem.
Komentarze (0)