Sakiewki z krewetkami i mięsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 980
Sakiewki z krewetkami i mięsem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 200 ml sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • Nadzienie:
  • 300 g mrożonych krewetek
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 białko jajka
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić cienkie krążki. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 7x7 cm.

Przygotować nadzienie: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić drobno do miski. Do pokrojonych krewetek dodać mięso mielone, imbir oraz obraną i pokrojoną drobno cebulę. Potem wbić do tego białko jajka, oprószyć szczyptą mielonego pieprzu czarnego i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość nałożyć łyżeczką na pocięte kwadraty z ciasta. Wszystko zawinąć ręcznie w sakiewki i przełożyć na sito naczynia gotowanego na parze, do połowy zalanego wodą. Postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody, gotować jeszcze przez 3 minuty.

Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie sos sojowy przelać do kubka, wlać do niego ocet ryżowy, wsypać cukier brązowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu polać tym całość. Gotową potrawę udekorować pokrojoną papryczką chili i posypać pokrojonym wcześniej szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów