Sakiewki z ryżem, kurczakiem i pistacjami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2240
Sakiewki z ryżem, kurczakiem i pistacjami
fot. Pezouvanis ilias / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g tłuczonych pistacji
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 plastry mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno (część z niej pozostawić do dekoracji dania). Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, kurczaka oraz tłuczone pistacje. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem oraz pokrojoną natką zielonej pietruszki. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i nałożyć na nie wymieszane składniki. Całość skręcić w sakiewki, spiąć małymi wykałaczkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec do czasu, aż ciasto się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Masło stopić na patelni, dodać do niego pokrojony czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować na małym ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i zalać nim potrawę. Na wylany sos pomidorowy nałożyć małe porcje śmietany, po czym wszystko udekorować natką zielonej pietruszki oraz ozdobną kokardą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów