Sakiewki z ryżem, kurczakiem i pistacjami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2480
Składniki:
- 5 g tłuczonych pistacji
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 plastry mrożonego ciasta francuskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno (część z niej pozostawić do dekoracji dania). Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, kurczaka oraz tłuczone pistacje. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem oraz pokrojoną natką zielonej pietruszki. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i nałożyć na nie wymieszane składniki. Całość skręcić w sakiewki, spiąć małymi wykałaczkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec do czasu, aż ciasto się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Masło stopić na patelni, dodać do niego pokrojony czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować na małym ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i zalać nim potrawę. Na wylany sos pomidorowy nałożyć małe porcje śmietany, po czym wszystko udekorować natką zielonej pietruszki oraz ozdobną kokardą.
Komentarze (0)