Sakiewki z krewetkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2467
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- Na farsz:
- 400 g mrożonych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona papryczka chili
- natka kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 400 ml sosu słodko-kwaśnego chili z ananasem
- 1 por
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Natkę kolendry i czerwoną papryczkę chili umyć i odsączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i drobno posiekać razem z natką kolendry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: krewetki rozmrozić, oczyścić je z części niejadalnych i drobno pokroić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno papryczkę chili i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przygotowane wcześniej krewetki i natkę zielonej kolendry. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko zakręcić w sakiewki, związać listkami pora i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Sakiewki smażyć na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i podawać z sosem słodko-kwaśnym chili.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: krewetki rozmrozić, oczyścić je z części niejadalnych i drobno pokroić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno papryczkę chili i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przygotowane wcześniej krewetki i natkę zielonej kolendry. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko zakręcić w sakiewki, związać listkami pora i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Sakiewki smażyć na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i podawać z sosem słodko-kwaśnym chili.
Komentarze (0)