Makowiec
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 4910
Składniki:
- Ciasto:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- sól
- Masa makowa:
- 80 dag maku
- 50 dag cukru
- 10 dag miodu
- 5 dag masła
- 1 dag drożdży
- 3 żółtka
- 5 dag drobno posiekanych migdałów
- 5 dag drobno posiekanych orzechów
- 1 cukier waniliowy
Opis przygotowania:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na noc (może być też gotowa masa makowa ze sklepu), następnie odcedzić go, zmielić trzykrotnie maszynką i utrzeć w makutrze. Drożdże do masy makowej utrzeć z ciepłym mlekiem, niewielką ilością cukru, dodać do nich miód, masło, orzechy i migdały, żółtka ubite z cukrem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodać całość do maku. Drożdże do ciasta utrzeć bez cukru z mlekiem, a po ich wyrośnięciu dodać do mąki wraz z jajkami, masłem, resztą cukru, solą i cukrem waniliowym. Wyrobić ciasto i odstawić na pewien czas w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wysmarować masą makową, a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Całość zawinąć w rulon, wysmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i piec w gorącym piekarniku około 40 minut. Gotowego makowca można polać lukrem.
Komentarze (1)
Bardzo dobry makowiec, przyda się na wigilię. :)