Paszteciki z kurczaka i grzybów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2081
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g świeżych podgrzybków
- 200 ml słodkiego sosu chili
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 0,5 szklanki letniej wody
- pęczek świeżego estragonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso, podgrzybki oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i przełożyć do małych foremek do pieczenia ciasta. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Podgrzybki oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego świeży estragon i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Następnie dodać do tego pokrojone podgrzybki, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wlać wino wytrawne, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć do ciasta w foremkach. Całość nakryć pozostałym ciastem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyłożyć na talerz, dodać do tego sałatę strzępiastą i słodki sos chili.
Komentarze (0)