Zupa z kaczki, tofu i grzybów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1908
Składniki:
- 350 g piersi z kaczki
- 300 g grzybów shitake
- 250 g jedwabistego tofu
- 3 łyżki masła
- 2 marchewki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka bulionu dashi
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Piersi z kaczki pokroić w cienkie plastry i lekko zrumienić je na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej cebulę i marchew. Następnie składniki zalać bulionem warzywnym, wsypać do tego bulion dashi i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego grzyby shitake i pokrojone na kawałki tofu. Śmietanę wymieszać z kurkumą w kubku i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do misek.
Komentarze (0)