Kotlety w śmietanie z serem i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1812
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 200 ml śmietany 18 %
- 20 g sera Gouda w plastrach
- 6 pomidorków cherry
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidorki umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mielonego mięsa. Potem wsypać do tego suszoną kolendrę, mielony kmin rzymski, bułkę tartą i wbić do tego jajko. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Na zrumienione kotlety nałożyć plastry sera żółtego oraz pokrojone wcześniej pomidorki cherry. Całość spiąć małymi wykałaczkami i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na tackę i zalać śmietaną.
Komentarze (0)