Kotlety w śmietanie z serem i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1812
Kotlety w śmietanie z serem i pomidorami
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 20 g sera Gouda w plastrach
  • 6 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidorki umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mielonego mięsa. Potem wsypać do tego suszoną kolendrę, mielony kmin rzymski, bułkę tartą i wbić do tego jajko. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Na zrumienione kotlety nałożyć plastry sera żółtego oraz pokrojone wcześniej pomidorki cherry. Całość spiąć małymi wykałaczkami i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na tackę i zalać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów