Jajka meurette

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2183
Jajka meurette
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g twarogu sera kanapkowego
  • 2 jajka
  • 1 bagietka
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • Na sos winny:
  • 50 ml czerwonego wina Pere Patriarche Cabernet Sauvignon
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka maki pszennej

Opis przygotowania:

Zagotować 1 l wody z octem winnym. Na gotującą się wodę wbić jajka i gotować do czasu, aż białko się zetnie. Wtedy łyżką cedzakowa osączyć z wody, a nożem odciąć nierówności ściętych białek. Ugotowane jajka wyłożyć na talerz.

Przygotować sos winny: masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Wsypać do niego mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Składniki smażyć do czasu, aż zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek i szalotki. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do zarumienienia się boczku. Potem wlać do tego wino czerwone i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na małym ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać go razem ze wszystkimi duszonymi składnikami na ugotowane wcześniej jajka.

Bagietkę pokroić na kromki, wysmarować je twarogiem kanapkowym i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów