Jajka meurette
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2428
Składniki:
- 150 g twarogu sera kanapkowego
- 2 jajka
- 1 bagietka
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
- Na sos winny:
- 50 ml czerwonego wina Pere Patriarche Cabernet Sauvignon
- 20 g wędzonego boczku
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka maki pszennej
Opis przygotowania:
Zagotować 1 l wody z octem winnym. Na gotującą się wodę wbić jajka i gotować do czasu, aż białko się zetnie. Wtedy łyżką cedzakowa osączyć z wody, a nożem odciąć nierówności ściętych białek. Ugotowane jajka wyłożyć na talerz.
Przygotować sos winny: masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Wsypać do niego mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Składniki smażyć do czasu, aż zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek i szalotki. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do zarumienienia się boczku. Potem wlać do tego wino czerwone i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na małym ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać go razem ze wszystkimi duszonymi składnikami na ugotowane wcześniej jajka.
Bagietkę pokroić na kromki, wysmarować je twarogiem kanapkowym i dodać do potrawy.
Przygotować sos winny: masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Wsypać do niego mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Składniki smażyć do czasu, aż zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek i szalotki. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do zarumienienia się boczku. Potem wlać do tego wino czerwone i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na małym ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać go razem ze wszystkimi duszonymi składnikami na ugotowane wcześniej jajka.
Bagietkę pokroić na kromki, wysmarować je twarogiem kanapkowym i dodać do potrawy.
Komentarze (0)