Ryż z kawiorem i kasztanami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1680
Składniki:
- 40 g kasztanów jadalnych
- 25 g czerwonego kawioru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaty glonów nori
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka pasty wasabi
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Kasztany jadalne zalać 1 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Potem odcedzić. Gdy są jeszcze ciepłe - szybko obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do kasztanów. Wlać do tego 2 łyżki oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli, po czym wszystko zmiksować mikserem i przełożyć do składników w misce. Następnie dodać do tego czerwony kawior. Glony nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić w cienkie plastry i smażyć przez 40 sekund na pozostałej oliwie z oliwek. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Do całości dodać gotową pastę wasabi.
Komentarze (0)