Czarny ryż w pesto z paluszkami surimi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3368
Składniki:
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej
- 6 paluszków krabowych surimi
- 5 dag tartego parmezanu
- 5 dag tłuczonych orzeszków pinii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki mielonej bazylii
- 1 szklanka czarnego ryżu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ryżu. Paluszki surimi wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody, odcedzić, dodać tłuczone orzeszki pinii, szczyptę soli, pieprzu oraz tarty parmezan (1 łyżkę parmezanu zostawić do posypania potrawy), po czym dokładnie rozetrzeć i dodać do pozostałych składników. Całość posypać pozostawionym parmezanem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)