Boczniaki smażone z chlebem i kasztanami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2281
Boczniaki smażone z chlebem i kasztanami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g boczniaków
  • 8 kasztanów jadalnych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kromki czerstwego chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby oraz kasztany umyć i osączyć z wody. Kasztany przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować przez 10 minut. Potem odcedzić, obrać ze skóry kiedy są jeszcze ciepłe i utłuc tłuczkiem na drobne kawałeczki. Czerstwy chleb razowy pozbawić skórek, a środek pokruszyć na drobne okruszki i połączyć z tłuczonymi kasztanami. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na kawałki boczniaki, tłuczone kasztany z rozdrobionym chlebem razowym, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz rozmarynem, przykryć i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Smażone składniki przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżka. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów