Boczniaki smażone z chlebem i kasztanami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2281
Składniki:
- 30 g boczniaków
- 8 kasztanów jadalnych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kromki czerstwego chleba razowego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby oraz kasztany umyć i osączyć z wody. Kasztany przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować przez 10 minut. Potem odcedzić, obrać ze skóry kiedy są jeszcze ciepłe i utłuc tłuczkiem na drobne kawałeczki. Czerstwy chleb razowy pozbawić skórek, a środek pokruszyć na drobne okruszki i połączyć z tłuczonymi kasztanami. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na kawałki boczniaki, tłuczone kasztany z rozdrobionym chlebem razowym, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz rozmarynem, przykryć i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Smażone składniki przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżka. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)