Krumkake

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5419
Krumkake
fot. Jonathunder (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżki masła do wysmarowania elektrycznej patelni
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 kostki roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Nadzienie;
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Elektryczną patelnię wysmarować z obu stron masłem. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać roztopione masło, mleko, ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Powstałą masę przełożyć na formę elektrycznej patelni, po czym zamknąć i smażyć na rumiany kolor. Gotowe ciasto wyciągnąć formy i zawinąć na stożkowe foremki dopóki jest gorące i pozostawić do ostygnięcia. Wtedy ściągnąć z foremek i przygotować nadzienie: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a ubitą przełożyć do wnętrza placków. Wszystko wyłożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)