Krumkake
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5771
Składniki:
- cukier puder do posypania
- 2 łyżki masła do wysmarowania elektrycznej patelni
- Ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka 2%
- 0,5 kostki roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Nadzienie;
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Elektryczną patelnię wysmarować z obu stron masłem. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać roztopione masło, mleko, ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Powstałą masę przełożyć na formę elektrycznej patelni, po czym zamknąć i smażyć na rumiany kolor. Gotowe ciasto wyciągnąć formy i zawinąć na stożkowe foremki dopóki jest gorące i pozostawić do ostygnięcia. Wtedy ściągnąć z foremek i przygotować nadzienie: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a ubitą przełożyć do wnętrza placków. Wszystko wyłożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)