Sakiewki sezamowo-orzechowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2211
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki wody
- Wypełnienie:
- 1 szklanka czarnego sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wlać do tego wodę, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 1,5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: sezam dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sicie i przełożyć do miski. Następnie dodać do niego mielone orzechy laskowe, wlać olej sezamowy, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte krążki ciasta.
Całość zawinąć w sakiewki i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do polowy wodą. Od chwili zagotowania wody składniki na sicie gotować przez 10 minut na średnim ogniu, po czym przełożyć je na talerz.
Przygotować wypełnienie: sezam dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sicie i przełożyć do miski. Następnie dodać do niego mielone orzechy laskowe, wlać olej sezamowy, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte krążki ciasta.
Całość zawinąć w sakiewki i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do polowy wodą. Od chwili zagotowania wody składniki na sicie gotować przez 10 minut na średnim ogniu, po czym przełożyć je na talerz.
Komentarze (0)