Brokuł w sosie sezamowo-czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2102
Składniki:
- 1 chiński brokuł
- sól
- pieprz biały
- Sos:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sezamu
Opis przygotowania:
Brokuła dokładnie umyć, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć go na talerz.
Przygotować sos: sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go przez 30 sekund na małym ogniu. Następnie ściągnąć go z ognia i przesypać do miksera. Czosnek obrać ze skóry, dodać sezamu w mikserze, razem zmiksować, po czym wyciągnąć z miksera i wymieszać z jogurtem.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, ponownie wymieszać i dodać do brokuła na talerzu.
Przygotować sos: sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go przez 30 sekund na małym ogniu. Następnie ściągnąć go z ognia i przesypać do miksera. Czosnek obrać ze skóry, dodać sezamu w mikserze, razem zmiksować, po czym wyciągnąć z miksera i wymieszać z jogurtem.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, ponownie wymieszać i dodać do brokuła na talerzu.
Komentarze (0)