Brokuł w sosie sezamowo-czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1873
Brokuł w sosie sezamowo-czosnkowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 chiński brokuł
  • sól
  • pieprz biały
  • Sos:
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu

Opis przygotowania:

Brokuła dokładnie umyć, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć go na talerz.

Przygotować sos: sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go przez 30 sekund na małym ogniu. Następnie ściągnąć go z ognia i przesypać do miksera. Czosnek obrać ze skóry, dodać sezamu w mikserze, razem zmiksować, po czym wyciągnąć z miksera i wymieszać z jogurtem.

Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, ponownie wymieszać i dodać do brokuła na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów