Zupa koprowo-ogórkowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1886
Składniki:
- 200 ml białego wina wermut
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 3 ogórki szklarniowe
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1 żółta papryka
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Koper włoski obrać z zielonego koperku i pozostawić go posypania zupy, natomiast korzeń pokroić w drobną kostkę. Dwa ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojonym wcześniej koprem. Jednego ogórka pokroić ze skórą w kostkę i pozostawić do posypania potrawy. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę Szczypiorek pokroić drobno. Cebule oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojony koper włoski, 2 obrane i pokrojone ogórki, paprykę i wlać ocet winny. Składniki dusić przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego białe wino, doprawić do smaku pieprzem, solą, wsypać gałkę muszkatołową i zagotować. Do zagotowanych składników wlać bulion warzywny, ponownie doprawić do smaku przyprawami i również zagotować. Zagotowane składniki zmiksować mikserem, po czym przelać do miski, posypać pokrojonym ogórkiem, zielonym koperkiem, szczypiorkiem i pozostawić do ostygnięcia. Zupę podawać na zimno.
Komentarze (0)