Zupa koprowo-ogórkowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1886
Zupa koprowo-ogórkowa
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml białego wina wermut
  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 ogórki szklarniowe
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Koper włoski obrać z zielonego koperku i pozostawić go posypania zupy, natomiast korzeń pokroić w drobną kostkę. Dwa ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojonym wcześniej koprem. Jednego ogórka pokroić ze skórą w kostkę i pozostawić do posypania potrawy. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę Szczypiorek pokroić drobno. Cebule oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojony koper włoski, 2 obrane i pokrojone ogórki, paprykę i wlać ocet winny. Składniki dusić przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego białe wino, doprawić do smaku pieprzem, solą, wsypać gałkę muszkatołową i zagotować. Do zagotowanych składników wlać bulion warzywny, ponownie doprawić do smaku przyprawami i również zagotować. Zagotowane składniki zmiksować mikserem, po czym przelać do miski, posypać pokrojonym ogórkiem, zielonym koperkiem, szczypiorkiem i pozostawić do ostygnięcia. Zupę podawać na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów