Bibimbap

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3501
Bibimbap
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 grzyby shitake
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 żółta cukinia
  • 1 łyżka gotowej pasty chili
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Szpinak wrzucić na 1 l gotującej się, lekko osolonej wody, gotować przez 1 minutę, a następnie odcedzić i trzymać w ciepłym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone mięso wołowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać pastę chili, wlać sos sojowy i dodać ugotowany wcześniej ryż. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie duszone składniki wymieszać z ugotowanym szpinakiem, ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Jajka wbić na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć do czasu ścięcia się białek. Usmażone dodać do składników. Cukinię pokroić w słomkę, grzyby shitake pokroić w cienkie plastry, po czym cukinię z grzybami oprószyć szczyptą soli i smażyć na pozostałej oliwie na patelni przez 1 minutę. Gotowe ściągnąć z ognia i wymieszać z całą potrawą.

Komentarze (0)