Sajgonki z sosem grejpfrutowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3214
Składniki:
- 200 g kiełków fasoli mung
- 20 g grzybów shitake
- 8 płatów papieru ryżowego
- 4 marchewki
- 4 liście salaty
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Na sos grejpfrutowy:
- 2 grejpfruty czerwone
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru pudru
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Wszystkie warzywa oraz grejpfruty umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz. Rozgrzać 5 łyżek oleju na patelni. Dodać do niego pokrojoną w słomkę marchew i smażyć przez minutę na małym ogniu. Do marchwi dodać pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby shitake, oprószyć pieprzem oraz solą, dodać kiełki fasoli mung, wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Następnie smażone składniki wymieszać z ryżem. Placki papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie, po czym przełożyć na nie wymieszane składniki i całość zawinąć w rulony. Następnie rozgrzać olej na patelni, przełożyć zawinięte sajgonki i smażyć przez 2 minuty na małym ogniu. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na sałatę.
Przygotować sos grejpfrutowy: grejpfruty obrać ze skóry i wycisnąć z nich sok. Dodać do niego sok z limonki, cukier puder oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do małych miseczek.
Przygotować sos grejpfrutowy: grejpfruty obrać ze skóry i wycisnąć z nich sok. Dodać do niego sok z limonki, cukier puder oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do małych miseczek.
Komentarze (0)