Sajgonki z sosem grejpfrutowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3214
Sajgonki z sosem grejpfrutowym
fot. SweetOnVeg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 20 g grzybów shitake
  • 8 płatów papieru ryżowego
  • 4 marchewki
  • 4 liście salaty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Na sos grejpfrutowy:
  • 2 grejpfruty czerwone
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Wszystkie warzywa oraz grejpfruty umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz. Rozgrzać 5 łyżek oleju na patelni. Dodać do niego pokrojoną w słomkę marchew i smażyć przez minutę na małym ogniu. Do marchwi dodać pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby shitake, oprószyć pieprzem oraz solą, dodać kiełki fasoli mung, wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Następnie smażone składniki wymieszać z ryżem. Placki papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie, po czym przełożyć na nie wymieszane składniki i całość zawinąć w rulony. Następnie rozgrzać olej na patelni, przełożyć zawinięte sajgonki i smażyć przez 2 minuty na małym ogniu. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na sałatę.

Przygotować sos grejpfrutowy: grejpfruty obrać ze skóry i wycisnąć z nich sok. Dodać do niego sok z limonki, cukier puder oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do małych miseczek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów