Sajgonki pieczone z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4591
Sajgonki pieczone z warzywami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 szt. placków ryżowych
  • 6 pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pędów bambusa w zalewie
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Płaty ryżowe namoczyć na 3 minuty w zimnej wodzie, potem osączyć z wody i rozłożyć na stole. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchew i smażyć przez 3 minuty. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dodać do tego pokrojone drobno pieczarki, osączone z zalewy pędy bambusa, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po usmażeniu przełożyć całość na rozłożone płaty ryżowe. Dodać do tego trochę pokrojonej natki pietruszki, a resztę pozostawić do dekoracji. Płaty zwinąć w rulony, przełożyć na blachę do pieczenia, wysmarować olejem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni do czasu, aż się przyrumienią. Gotowe sajgonki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów