Sajgonki pieczone z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4856
Składniki:
- 20 szt. placków ryżowych
- 6 pieczarek
- 3 czerwone papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka pędów bambusa w zalewie
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Płaty ryżowe namoczyć na 3 minuty w zimnej wodzie, potem osączyć z wody i rozłożyć na stole. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchew i smażyć przez 3 minuty. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dodać do tego pokrojone drobno pieczarki, osączone z zalewy pędy bambusa, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po usmażeniu przełożyć całość na rozłożone płaty ryżowe. Dodać do tego trochę pokrojonej natki pietruszki, a resztę pozostawić do dekoracji. Płaty zwinąć w rulony, przełożyć na blachę do pieczenia, wysmarować olejem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni do czasu, aż się przyrumienią. Gotowe sajgonki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką pietruszki.
Komentarze (0)