Sajgonki z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4547
Sajgonki z warzywami
fot. Joshua Rappeneker / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto filo:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • woda (ok. 2/3 szklanki)
  • Nadzienie:
  • 2 średnie marchewki (ugotowane na półmiękko)
  • 10 dag fasolki szparagowej ugotowanej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryka chili
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Paprykę czerwoną i chili oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, a marchewkę na cienkie słupki. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, włożyć papryki, fasolkę szparagową i marchewkę. Dodać maggi. Wszystko smażyć ok. 4 minut. Potem dodać bułkę tartą i smażyć jeszcze ok. 1 minuty. Na koniec dodać posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzić. Placki filo posmarować olejem. Na posmarowanej stronie placka nakładać po łyżce warzyw. Dłuższe boki ciasta założyć do środka i zwinąć w ruloniki.

Olej do smażenia rozgrzać, smażyć w nim sajgonki ok. 2 minut obracając.

Podawać gorące.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów