Omlet z bakłażanem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2645
Omlet z bakłażanem
fot. whologwhy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 bakłażany
  • 2 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 limonka do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połówki, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie bakłażany wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i obrać ze skóry. Obrane spłaszczyć łopatką. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Dwa pomidory pokroić w drobną kostkę, natomiast z trzeciego obrać skórę i pozostawić ją do dekoracji potrawy. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Jajka wbić do rondla, roztrzepać widelcem, dodać do nich pokrojoną cebulę, paprykę, pomidory oraz suszoną kolendrę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, dodać bakłażany, przelać na to wymieszane składniki i wszystko smażyć pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jaj. Gotowe danie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować skórką pomidora oraz pokrojoną w cienkie plastry limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów