Sajgonki z sosem chilli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2520
Sajgonki z sosem chilli
fot. Kelly Schott / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sajgonki:
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g makaronu sojowego nitki
  • 4 plastry papieru ryżowego
  • 3 listki świeżej mięty
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 suszone podgrzybki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować sajgonki: piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Podgrzybki posiekać drobno. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Makaron sojowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone drobno podgrzybki, startą marchew i smażyć przez 40 sekund. Potem dodać do mięso mielone i pokrojone piersi kurczaka, zalać sosem sojowym, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, posiekaną drobno mięte oraz natkę zielonej pietruszki. Całości doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i łyżka nałożyć na plastry papieru ryżowego. Całość zawinąć w rulony i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów