Sajgonki z sosem chilli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2520
Składniki:
- 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
- olej do głębokiego smażenia
- Sajgonki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 150 g makaronu sojowego nitki
- 4 plastry papieru ryżowego
- 3 listki świeżej mięty
- 2 piersi z kurczaka
- 2 suszone podgrzybki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować sajgonki: piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Podgrzybki posiekać drobno. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Makaron sojowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone drobno podgrzybki, startą marchew i smażyć przez 40 sekund. Potem dodać do mięso mielone i pokrojone piersi kurczaka, zalać sosem sojowym, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, posiekaną drobno mięte oraz natkę zielonej pietruszki. Całości doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i łyżka nałożyć na plastry papieru ryżowego. Całość zawinąć w rulony i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Komentarze (0)