Pstrąg pieczony z masłem i migdałami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 616
Pstrąg pieczony z masłem i migdałami
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g masła czosnkowego
  • 2 sprawione pstrągi
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Pstrągi dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Wnętrze ryb wysmarować masłem czosnkowym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać go do wnętrza ryb. Następnie dodać do tego świeże gałązki rozmarynu i oprószyć całość solą i pieprzem. Pozostałe masło czosnkowe wyłożyć na wierzch ryb i zawinąć je w folię aluminiową. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do miękkości ryb. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz.

Płatki migdałowe lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu, a po zrumienieniu ściągnąć je z ognia i posypać nimi rybę. Natkę umyć, odsączyć z wody, posiekać ją drobno i posypać nią całość. Gotową rybę przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (1)

Prezentacja dania pozostawia wiele do życzenia, a także za dużo masła czosnkowego

Podobne przepisy

Więcej przepisów