Pstrąg pieczony z masłem i migdałami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 839
Składniki:
- 300 g masła czosnkowego
- 2 sprawione pstrągi
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 cytryna
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Pstrągi dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Wnętrze ryb wysmarować masłem czosnkowym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać go do wnętrza ryb. Następnie dodać do tego świeże gałązki rozmarynu i oprószyć całość solą i pieprzem. Pozostałe masło czosnkowe wyłożyć na wierzch ryb i zawinąć je w folię aluminiową. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do miękkości ryb. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz.
Płatki migdałowe lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu, a po zrumienieniu ściągnąć je z ognia i posypać nimi rybę. Natkę umyć, odsączyć z wody, posiekać ją drobno i posypać nią całość. Gotową rybę przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Płatki migdałowe lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu, a po zrumienieniu ściągnąć je z ognia i posypać nimi rybę. Natkę umyć, odsączyć z wody, posiekać ją drobno i posypać nią całość. Gotową rybę przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Komentarze (1)
Prezentacja dania pozostawia wiele do życzenia, a także za dużo masła czosnkowego