Brownie z wiśniami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1662
Składniki:
- 220 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 gorzkiej czekolady
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Do rondla wlać wodę, likier wiśniowy, wsypać do tego suszone wiśnie, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu, dodając do tego również masło. Po rozpuszczeniu ściągnąć z ognia.
Jajka wbić do kolejnej miski i roztrzepać je trzepaczką z ekstraktem waniliowym oraz cukrem trzcinowym. Do roztrzepanych jaj wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem, wymieszać, a po wymieszaniu przelać to do mąki z suchymi składnikami. Całość jeszcze raz wymieszać, po czym dodać do tego przygotowane wcześniej suszone wiśnie i ponownie wymieszać.
Po wymieszaniu przelać do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać łopatką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 20-25 minut. Upieczenie sprawdzać patyczkiem, jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec dalej. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Jajka wbić do kolejnej miski i roztrzepać je trzepaczką z ekstraktem waniliowym oraz cukrem trzcinowym. Do roztrzepanych jaj wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem, wymieszać, a po wymieszaniu przelać to do mąki z suchymi składnikami. Całość jeszcze raz wymieszać, po czym dodać do tego przygotowane wcześniej suszone wiśnie i ponownie wymieszać.
Po wymieszaniu przelać do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać łopatką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 20-25 minut. Upieczenie sprawdzać patyczkiem, jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec dalej. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)