Brownie z wiśniami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1384
Brownie z wiśniami
fot. nblxer (elements.envato.com)

Składniki:

  • 220 g cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki likieru wiśniowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Do rondla wlać wodę, likier wiśniowy, wsypać do tego suszone wiśnie, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu, dodając do tego również masło. Po rozpuszczeniu ściągnąć z ognia.

Jajka wbić do kolejnej miski i roztrzepać je trzepaczką z ekstraktem waniliowym oraz cukrem trzcinowym. Do roztrzepanych jaj wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem, wymieszać, a po wymieszaniu przelać to do mąki z suchymi składnikami. Całość jeszcze raz wymieszać, po czym dodać do tego przygotowane wcześniej suszone wiśnie i ponownie wymieszać.

Po wymieszaniu przelać do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać łopatką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 20-25 minut. Upieczenie sprawdzać patyczkiem, jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec dalej. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów