Sajgonki z kurczakiem i sosem rybnym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3635
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 40 g makaronu ryżowego nitki
- 10 dag pokrojonego bambusa z puszki
- 4 placki ryżowe
- 1 makrela wędzona
- 1 buteleczka gotowego sosu rybnego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Piersi kurczaka oprószyć pieprzem i solą, pokroić w kostkę, zalać wodą, aby mięso nie wystawało i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do makaronu (wodę z gotowania pozostawić). Otworzyć puszkę z bambusem krojonym, odlać zalewę i zawartość dodać do makaronu. Pokroić drobno natkę pietruszki, dodać do całości, doprawić pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Placki ryżowe moczyć przez 3 minuty w zimnej wodzie, następnie wyciągnąć z wody, rozłożyć na stole i nałożyć na nie wymieszany makaron z mięsem i bambusem. Potem placki zwinąć w rulony, włożyć do garnka, zalać do połowy wodą z gotowanego mięsa i zagotować. Gotowe przełożyć na talerz. Makrelę wędzoną obrać ze skóry i ości, rozdrobnić na małe kawałki, włożyć do małej miseczki i zalać gotowym sosem rybnym. Miseczkę z rybą i sosem postawić obok sajgonek.
Komentarze (0)