Pulpety po wietnamsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2489
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 ml sosu sojowego
- 2 liście sałaty
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka sezamu
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i posiekać drobno. Sałatę przełożyć na talerz. Następnie mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego pokrojone wcześniej warzywa. Wsypać do tego sezam, wbić jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki. Uformowane kulki nabić na patyczki szaszłykowe i przełożyć na patelnię. Wszystko zalać sosem chili, wodą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości mięsa na średnim ogniu. Ugotowane ściągnąć z ognia, osączyć z zalewy i dodać do sałaty na talerzu.
Komentarze (0)