Pulpety po wietnamsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2489
Pulpety po wietnamsku
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 ml sosu sojowego
  • 2 liście sałaty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i posiekać drobno. Sałatę przełożyć na talerz. Następnie mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego pokrojone wcześniej warzywa. Wsypać do tego sezam, wbić jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki. Uformowane kulki nabić na patyczki szaszłykowe i przełożyć na patelnię. Wszystko zalać sosem chili, wodą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości mięsa na średnim ogniu. Ugotowane ściągnąć z ognia, osączyć z zalewy i dodać do sałaty na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów