Kurczak po koreańsku

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6267
Kurczak po koreańsku
fot. BBTree2012 / elements.envato.com

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • Marynata:
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 cebule
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty z czerwonej papryki
  • sól
  • sałata strzępiasta

Opis przygotowania:

Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Wlać do tego sos sojowy, miód, wsypać cukier, dodać pastę z czerwonej papryki i świeżo tarty imbir. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i namoczyć w tym pałki oraz skrzydełka z kurczaka. Całość pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, zalać je marynatą i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować sałatą strzępiastą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów