Kurczak po koreańsku
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6267
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- Marynata:
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 cebule
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki cukru palmowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka pasty z czerwonej papryki
- sól
- sałata strzępiasta
Opis przygotowania:
Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Wlać do tego sos sojowy, miód, wsypać cukier, dodać pastę z czerwonej papryki i świeżo tarty imbir. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i namoczyć w tym pałki oraz skrzydełka z kurczaka. Całość pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, zalać je marynatą i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować sałatą strzępiastą.
Komentarze (0)