Smażone kuleczki kukurydziane z chilli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2931
Składniki:
- 3 łyżki grubo posiekanej, świeżej kolendry
- 225 g odsączonej kukurydzy z puszki
- 6 grubo posiekanych cebulek dymek
- 1 łyżeczka łagodnej chilli w proszku
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- 25 g suchych wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 75 g polenty
- olej do głębokiego smażenia
- słodki sos chili do podania
Opis przygotowania:
W dużej misce wymieszaj kukurydzę, cebulki, kolendrę, chilli w proszku, sos chilli, wiórki kokosowe, jajko i polentę. Zostaw pod przykryciem na mniej-więcej 10 minut. Rozgrzej olej w dużym, podgrzanym już wcześniej woku. Masę kukurydzianą z chilli nałóż łyżką na gorący olej i smaż przez około 4-5 minut. Kuleczki powinny być chrupiące i mieć złoto-brązowy kolor. Kuleczki kukurydziane z chilli wyjmuj łyżką cedzakową i dobrze osączaj z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj ułożone na talerzach ze słodkim sosem chilli jako dipem.
Komentarze (1)
To zdjęcie to kuleczki z homara a nie kukurydzy