Nam Khao
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2289
Składniki:
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 szalotki
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- garstka świeżej mięty
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Miętę umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, następnie przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać pokrojone szalotki, miętę i suszoną kolendrę, po czym wsypać tłuczone pistacje, wiórki kokosowe, mieloną paprykę chili, wbić jajko i całość wyrobić ręcznie. Następnie uformować małe kulki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.
Komentarze (0)