Sajgonki z krewetkami i rukolą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2321
Składniki:
- 150 ml sosu chili
- 8 krewetek mrożonych
- 4 papieru ryżowe
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki majonezu
- 1 liść białej kapusty
- 1 liść czerwonej kapusty
- 1 marchew
- 0,5 szklanki letniej wody
- pęczek rukoli
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty białej i czerwonej sparzyć 1 szklanką wrzącej wody. Marchew pokroić w talarki. Sos chili przelać na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie papier ryżowy namoczyć letnią wodą, przekroić na połówki i nałożyć na niego ugotowany wcześniej ryż. Dodać do tego oczyszczone krewetki, rukolę i całość zawinąć w rulony. Zawinięte rulony włożyć do odpowiedniego rondla, zalanego do połowy wodą i gotować na średnim ogniu przez 4 minuty pod przykryciem. Ugotowane wyciągnąć z wody i wyłożyć na sos chili na talerzy. Wszystko posypać sparzoną wcześniej kapustą, pokrojona marchewką i udekorować majonezem.
Komentarze (0)