Tarta jeżynowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2668
Składniki:
- 1 szklanka jeżyn
- 1 łyżka cukru pudru
- Na ciasto:
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany kremówki
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 3 jajka
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Jeżyny umyć, osączyć z wody i zasypać cukrem pudrem. Kiedy jeżyny puszczą sok, należy go odlać, a jeżyny pozostawić.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z pokrojonym drobno masłem, wbić do niej jajko, wlać śmietanę, wsypać cukier oraz sól i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Przygotować wypełnienie: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną piane, natomiast żółtka utrzeć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Do utartych żółtek dodać ubitą pianę, po czym wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto. Dodać do tego osączone z soku jeżyny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor..
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z pokrojonym drobno masłem, wbić do niej jajko, wlać śmietanę, wsypać cukier oraz sól i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Przygotować wypełnienie: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną piane, natomiast żółtka utrzeć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Do utartych żółtek dodać ubitą pianę, po czym wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto. Dodać do tego osączone z soku jeżyny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor..
Komentarze (0)