Bánh xèo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3347
Składniki:
- 100 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
- 4 łyżki oleju
- 1 główka sałaty
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- Na wypełnienie:
- 15 g grzybów shitake
- 6 krewetek mrożonych
- 5 g kiełków fasoli mung
- 2 ząbki czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa, grzyby oraz kiełki fasoli mung umyć i osączyć z wody. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Sałatę wyłożyć na talerz. Sos słodko-kwaśny przelać do małych miseczek i dodać do sałaty.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać z cukrem, solą i kurkumą. Wymieszane składniki zalać mlekiem kokosowym i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Odstawić je w ciepłe miejsce na 10 minut.
Przygotować wypełnienie: krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone krewetki, po czym oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i zrumienić. Do zrumienionych krewetek dodać pokrojone wcześniej grzyby shitake i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać kiełki fasoli mung, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez kolejną minutę na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Rozgrzać 2 łyżki oleju na drugiej patelni i chochelką przelać na nią wyrobione ciasto. Smażyć na rumiany kolor z jednej strony po czym przekręcić na drugą stronę i nałożyć na to usmażone składniki z krewetkami. Wszystko zgiąć na połowę i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Gotowa potrawę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać z cukrem, solą i kurkumą. Wymieszane składniki zalać mlekiem kokosowym i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Odstawić je w ciepłe miejsce na 10 minut.
Przygotować wypełnienie: krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone krewetki, po czym oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i zrumienić. Do zrumienionych krewetek dodać pokrojone wcześniej grzyby shitake i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać kiełki fasoli mung, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez kolejną minutę na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Rozgrzać 2 łyżki oleju na drugiej patelni i chochelką przelać na nią wyrobione ciasto. Smażyć na rumiany kolor z jednej strony po czym przekręcić na drugą stronę i nałożyć na to usmażone składniki z krewetkami. Wszystko zgiąć na połowę i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Gotowa potrawę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)