Bánh xèo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3347
Bánh xèo
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
  • 4 łyżki oleju
  • 1 główka sałaty
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Na wypełnienie:
  • 15 g grzybów shitake
  • 6 krewetek mrożonych
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa, grzyby oraz kiełki fasoli mung umyć i osączyć z wody. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Sałatę wyłożyć na talerz. Sos słodko-kwaśny przelać do małych miseczek i dodać do sałaty.

Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać z cukrem, solą i kurkumą. Wymieszane składniki zalać mlekiem kokosowym i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Odstawić je w ciepłe miejsce na 10 minut.

Przygotować wypełnienie: krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone krewetki, po czym oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i zrumienić. Do zrumienionych krewetek dodać pokrojone wcześniej grzyby shitake i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać kiełki fasoli mung, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez kolejną minutę na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.

Rozgrzać 2 łyżki oleju na drugiej patelni i chochelką przelać na nią wyrobione ciasto. Smażyć na rumiany kolor z jednej strony po czym przekręcić na drugą stronę i nałożyć na to usmażone składniki z krewetkami. Wszystko zgiąć na połowę i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Gotowa potrawę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów