Hariyali sabudana khichdi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 574
Składniki:
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- 2 suszone liście curry
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka sago (perły ziemniaczane)
- 1 łyżka siekanej natki kolendry
- 1 cm świeżo startego imbiru
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżka łuskanych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka czarnych oliwek w zalewie bez pestek
- 1 łyżeczka kminku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Sago opłukać pod bieżącą wodą, przesypać je do rondla, zalać 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie odcedzić. Orzeszki ziemne przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić, po czym ściągnąć je z patelni, przesypać do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać masło klarowane na patelni i dodać do niego kminek, suszone liście curry i starty imbir. Następnie wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Wsypać do tego sól, cukier, dodać zmiksowane wcześniej orzeszki ziemne i posiekaną drobno natkę zielonej kolendry. Całość wymieszać, po czym dodać do nich odsączone z zalewy czerwone oliwki, ugotowane sago i ponownie wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, przełożyć do miski i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)