Hariyali sabudana khichdi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 574
Hariyali sabudana khichdi
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 2 suszone liście curry
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka sago (perły ziemniaczane)
  • 1 łyżka siekanej natki kolendry
  • 1 cm świeżo startego imbiru
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżka łuskanych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka czarnych oliwek w zalewie bez pestek
  • 1 łyżeczka kminku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Sago opłukać pod bieżącą wodą, przesypać je do rondla, zalać 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie odcedzić. Orzeszki ziemne przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić, po czym ściągnąć je z patelni, przesypać do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać masło klarowane na patelni i dodać do niego kminek, suszone liście curry i starty imbir. Następnie wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Wsypać do tego sól, cukier, dodać zmiksowane wcześniej orzeszki ziemne i posiekaną drobno natkę zielonej kolendry. Całość wymieszać, po czym dodać do nich odsączone z zalewy czerwone oliwki, ugotowane sago i ponownie wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, przełożyć do miski i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów